2009. október 7., szerda

WAMP – Finn Fatale a Design Héten

Rendkívüli finn-magyar design fesztivált rendez a WAMP a design hét keretein belül az Iparművészeti Múzeumban. Októberben legközelebbi nyelvrokonainkat látjuk vendégül, hogy a finn designról származó ismereteinket ne csak a szauna strapabíró fáinak és a scifikből ismert futurisztikus félgömb bútoroknak megcsodálásából szerezzük. Egyúttal remek lehetőség az összehasonlításra: vajon hová jutott a két nép azóta, hogy együtt töprengtünk az ergonomikus nyíl- és íjforma titkán. Kihagyhatatlan annak, akinek a Marimekko és az Iittala eddig csak két egzotikusan csengő nyelvtörő volt, mindenki másnak meg pláne ott a helye!

A Finn Fatale programsorozat sztárvendége: Harri Koskinen

Harri Koskinen napjaink egyik legismertebb finn designere. Harri Koskinen nemzetközi hírnevét a 2000-ben az Issey Miyake Design Studio Gallery-ben rendezett önálló kiállításával alapozta meg. Bútor és design tárgyai iránti érdeklődés jóval túlmutat a finn határon. A „Friend of Industry” (az ipar barátja) – ahogy önmagát nevezi – olyan megoldásokat céloz meg, amelyek mind a gyártó, mind a felhasználó számára újszerűen hatnak. Megrendelői között olyan nagynevű cégek szerepelnek, mint az Artek, a Cassina, a Finlandia Worldwide, az Iittala, a Magis, a Marimekko vagy a Muji. A design alapvető kérdéseire reflektáló praktikus és innovatív tárgyai közül a jégkockába dermesztett villanykörtét formázó Block lámpa a New York-i Museum of Modern Art design gyűjteményében is helyet kapott. Most akciósan megvásárolhatja a WAMP design vásáron az Aron Design Store standjánál!

Harri Koskinen előadása
2009. október 9. 11.00 –MOME Auditórium
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

A természet arcai finn designkiállítás

A természettel folytatott párbeszéd mindig is a finn iparművészet meghatározó vezérfonala volt. A Design Forum Finland utazókiállítása, A természet arcai kiállításon látható tárgyak különböző nézőpontokból mutatják be a 21. század természetértelmezését. Bepillantás, lelkiismeret, lényeg, átfedés, felszín és távolság – ezek azok a szempontok, amelyek szerint a kiállító művészek a természethez való viszonyukat megfogalmazzák. A kiállításon az egyedi iparművészeti tárgyak mellett tömegtermékek, technológiai fejlesztések, valamint hagyományos eljárások és anyagok új alkalmazásai tekinthetőek meg.

A természet arcai kiállítás
2009. október 2-25.
Iparművészeti Múzeum


WAMP-KÉK Pecha Kucha Night és Party

Ami a gasztronómiában a sushi vagy a sportban a szumó, az az építészeti- és design szcénában a Pecha Kucha! Rövid, tömör, ütős. Világszerte már kétszáz nagyvárosban szerveznek tokiói mintára Pecha Kucha Night esteket, ahol építészek, designerek és művészek mutatják be munkáikat. A pörgős, lényegre törő és izgalmas előadások kulcsa az este egyetlen szabályában rejlik: minden előadó csak 20 képet vetíthet, egyenként 20-20 másodpercig. A locsi-fecsi estet 23 órától Fine Cut Bodies és VJ Admonkey party követi majd.
Belépőjegy 1200 Ft

A hangulatról az egész este üzemelő Finlandia Jégbár gondoskodik. A Finlandia a Bár teljes bevételét a WAMP-on kiosztásra kerülő Különdíjra fordítja, így aki a welcome drinkek fölött fogyaszt Finlandia italt, nemcsak a hazai ifjú tehetségeket támogatja, de egyben sorsoláson is részt vehet, ahonnan egy Finlandia csomagot vihet haza.

2009. október 8. 20.20 óra
Iparművészeti Múzeum, Üvegcsarnok
Party hangulatfelelős: Fine Cut Bodies


WAMP design vásár

A rendszeres havi WAMP design vásár most finn és skandináv színekkel egészül ki:

Finlandia a Magyar Design-ért
A WAMP októberi vásárán idén a Finlandia egy Különdíjat oszt ki az általuk legjobbnak ítélt tervezőnek. A díjat a Finlandia a WAMP Finn Fatale megnyitóján létesített jégbár teljes bevételéből ajánlja fel, a bár nonprofit jelleggel működik majd. Ráadásul, aki a megnyitón a welcome drinkek fölött fogyaszt még Finlandia italt, az nem csupán a hazai ifjú tehetségeket támogatja, de egyben sorsoláson is részt vehet, ahonnan egy Finlandia csomagot vihet haza.
Díjkiosztó: 16 óra

Attrakció a WAMP-on! - designtörténet élőben
Design tárgyak, cool kiegészítők és karórák hihetetlen kedvezménnyel vásárolhatók az Aron Design Store standjánál, ahol ezúttal a skandináv design és az Alessi képviseli magát.

DJ Hanglemezbarát, vagyis Pánczél László Tilos-közeli lemezlovas, aki saját bevallása szerint legszívesebben jazz, hungarobeat, soul, funk, hip-hop, bossa, nujazz műfajokkal dolgozik. Az októberi WAMP vendégeit downtempós, lounge-os ritmusokkal kápráztatja majd el.

Egész nap WAMP design piac, design könyvstand, koktélbár és gyereksarok a NOHA stúdió szervezésében.

Mindenkit szeretettel várunk!

További infó: www.wamp.hu

WAMP design vásár
2009. október 11. / 10.00-18.00 óra
Iparművészeti Múzeum

A Finn Fatale programsorozat a Design Hét Budapest 2009 eseménysorozat hivatalos része, a Finnagora, a Finn Nagykövetség és a Finlandia kiemelt támogatásával valósult meg. Partnereink az Iparművészeti Múzeum, a MOME és a KÉK.

Karinthy Szalon Kiállítás