2013. január 26., szombat

Visszatekintés .....



Visszatekintés a Dávid Művészeti Szabadiskola

2011-2012 évére.

2011 tavaszán,csoportos kiállítás látogatáson vettünk részt Bécsben, az Albertinában a „Blaue Reiter” gyűjteményes kiállítást, majd az Ajvazovszkij tárlatot tekintettük meg az iskola tagjaival.


Elindítottunk egy kiállítás sorozatot STAFÉTA címmel, melyben mesterek mostani, és régi tanítványok munkáit mutattuk be több helyszínen. 
Elsőként a STAFÉTA I. százhalombattai "MATRICA" Múzeumban,


majd STAFÉTA II. Budapest, Új-lipótvárosi Klubgalériában.
Ezeken a kiállításokon „papíros és papír nélküli” alkotók állítottak ki. 



Tavasszal a napsütés kivitt minket a szabadba és élmény volt a különböző helyszíneken együtt alkotni.

Ezeken a festőnapokon régi tanítványok is részt vettek, akik már maguk is önálló alkotók. Jó hangulatú együttlétek voltak ezek, esti beszélgetések, szalonna sütés, fürdés. Szép alkotások születtek.



Nyáron a 25. művész-telep Balaton-felvidéken volt, Szentbékállán, ahol a grafikai és fotókísérleteken kívül térmunka is készült. Kipróbáltunk rutinkiszűrő feladatokat pl. hosszú pálcára kötözött, rajzeszközzel történő „ bal” kezes rajzolást.






A művésztelepek helyszíne, hangulata, meditatív jellege alkalmat ad arra, hogy ilyenkor a fogalmi gondolkodást gyakoroljuk. (művészettörténeti ismeretek, képelemzés a különböző korokból, csoportismereti tréning versek segítségével).
Megnéztük együtt Tapolcán az első Magyar Látványtár gyűjteményét.


Júliusban kellemes körülmények között félig a kertben tartottunk tematikus gyerektáborokat (4 elem). A táborokat szép kiállítással zártuk, izgalmas sokrétű munkák születtek.

Az évet a karácsonyi összejövetellel zártuk(meghívott előadókkal zenei produkciók, költészet és művészeti alkotások tombolája).


2012

Jó hagyományainknak megfelelően, a százhalombattai „MATRICA” múzeum meghívására megrendeztük a
Tavaszi Tárlat civilben c. kiállítást, kb.20 alkotó részvételével.

Ennek a kiállításnak különösen jó volt a sajtóvisszhangja.

Az egész éves műhelymunka után, a jó idő beálltával, újra festőnapot rendeztünk, a budai hegyekben.

A művésztelep helyszíne ezúttal, a Tolna megyei Medina község gyönyörűen felújított Malom épületében volt megtartva.

Talán az egyik legcsodálatosabb környezet fogadott minket. Közvetlen a Sió partján volt a szállásunk az ablakból ráláttunk a tájra.



A helyiek nagy érdeklődéssel figyelték működésünket és a polgármester és a híres helyi zenei csoport bemutatta nekünk a környék legszebb műemlékeit, jártunk egy fantasztikus biogazdaságban is.                




 A biogazdaság vezetője és a polgármester a művésztelep végén jelezte, hogy szeretné ha visszatérnék és készítenénk ott Land -Art munkákat is ,melyhez minden segítséget megadnak. Kevés helyen tapasztaltunk ilyen fantasztikus együttműködési készséget.


A festményeken, rajzokon kívül, test és arcfestéssel és fénykísérleti munkákkal is foglalkoztunk.
     
     



Elindítottunk egy beszélgetés sorozatot, fix és javasolt témakörökben. Célunk ezzel az, hogy ne csak az alkotók, hanem a művészet iránt széles körben érdeklődők rétegeit is bekapcsoljuk a gondolatcserébe.



Az első beszélgetésünk témája: a hétköznapok halála.


A 90-es években Üveges Gábor és Németh Ágnes képzőművészek elindítottak egy az „Ezredvégi beszélgetések” – hez hasonló riportsorozatot. Több mint 11 neves képzőművészről  készítettek dokumentum értékű felvételt.
Olyan ismert művészekkel mint, Jovánovics György, Bukta Imre, Klimó Károly, Deim Pál, El Kazovszkij, Szirtes János, F. Zámbó István, Váli Dezső, Kő Pál, Dienes Gábor, Lakner László.



Ezt a nemes hagyományt, mint értékmegőrzés szerettük volna folytatni, és ezért ebben az évben úgy gondoltuk ,hogy nívós amatőr művészeket is bekapcsolunk ebbe a sorozatba. 
A sorozat lényege a körkérdések, melyek rákérdeznek a művészet céljára, irányára, értelmére. A különböző világnézetű, értékpozíciójú, szemléletű művészek válaszaiból, kirajzolódnak a helyet, az időszakot jellemző művészeti tér főbb pólusai és lehetőségei.

Így sokkal szélesebb tájékozódást és ismeretet nyújtva a felnövekvő nemzedéknek,a leendő művészeknek vagy csak a művészet iránt érdeklődőknek.
Első amatőr művészként Tanács Lászlóval készítettünkilyenfajta filmet.  
(Azóta már ő is felvétel nyert a MAOE tagságába.)



Tervek 2013 - as évre.



Portréfilm sorozat folytatásaként második film Králl Szabolccsal, készül (képző és grafikus művésszel).

 Ezt a filmet bemutatjuk a Karinthy szalonban /idén májusban/ a HUMART + c. kiállítás alkalmával.
A Humart + kiállítás egy közhasznú alapítvány gyűjteménye + magán gyűjteményekből válogatás, melyen Králl Szabolcs is szerepel.





Felvettük a kapcsolatot a Feldobox céggel, várhatóan tavasszal kerülünk be élményajánlatukba.

Egy 2014-re tervezett Land –Art fesztiválon is szeretnénk részt venni úgy csoportként, mint egyénileg. Erre készülve meghívunk ebben a témában előadókat. ( BME-ről és máshonnan, ahol a LAND-ART témájáról beszélgetünk és képanyagot nézzünk, s egyben bemutatjuk az eddigi művésztelepeken készült tájmunkáinkat).



 Tervezzünk még művészettörténészek meghívását is, a kortárs művészeti tendenciák és az összművészet témájában.

Nyáron olyan intenzív kurzusokat ,indítunk mint: anatómia,festészet technikák, kevésbé ismert grafikai eljárások ( felnőtteknek).
Tematikus táborokat (Atlantisz és Kultúrkaland címmel gyerekeknek).

Az évközi tanítás keretein belül pedig több választható tematikus kurzust szeretnénk elindítani  Nemez stúdió, 4 elem műhely , és Recycled design műhely  stb.



Információk folyamatosan a blogon és a FB lesznek elérhető. 

Karinthy Szalon Kiállítás