2008. szeptember 28., vasárnapA rajzolás és festés egy csodálatos dolog, alkotsz, és közben kikapcsolódsz.

Örömet szerzel magadnak, és örömet szerezhetsz másoknak.

Megnyugtat (normális esetben), és terápiás hatásai is vannak. Nagyon sok ember azonban gátlásokkal küzködik, amikor rajzolásról van szó. Pedig nincs miért. Lehet, hogy gyermekkorban nem fektettek kellő hangsúlyt a kézügyességed fejlesztésére, vagy egyszerűen csak téged nem érdekelt a dolog, lehet hogy az oviban a "barátod" mindig elvette a kedvenc ceruzádat (ezt belül traumaként élted meg, gáltások születtek belőle) - és még számtalan oka lehet, hogy most nem tudod önfeledten táncoltatni a ceruzát a papíron.

Az nem kifogás, hogy "nem tudok rajzolni". Mindenki tud!

Nem művészekhez kell hasonlítani magadat. Senkinek nem kell megfelelned, csupán magadnak szerezz örömet vele!

Természetesen minél többet gyakorolsz, annál inkább lesz elfogadható a végeredmény számodra, és esetleg annál nagyobb az esélye, hogy mások érdeklődését is felkelted a munkáiddal. Azonban ha elsajátítasz egyfajta látás-, gondolkodásmódot, hallgatsz a belsődre, nem utánzol hanem önmagadat adod, mindenféle előképzettség nélkül is csodálatos eredményeket érhetsz el.

Egy a lényeg: amikor nekiállsz alkotni, ne kételkedj, ne szorongj, ne aggodalmaskodj, ne félj, egyszerűen csak csináld!!! Nem tudod rosszul csinálni!!!

Te Te vagy, az alkotásod a Te alkotásod, egyedi és megismételhetetlen! Rajzolj a rajzolás öröméért!Legyél tudatos a folyamatra, a pillanatra, amikor rajzolsz, akkor rajzolj, és ne a munkán, a házi feladaton, vagy a bulin járjon az eszed!

Nem nagy titok, annál fontosabb:a gondolataid és a kezed közötti összhang. Vagyis, hogy mennyire vagy ura a kezednek. Arra viszi-e a vonalat amerre szeretnéd, úgy csinálja-e ahogy kigondoltad, megfelelően leképezi-e a látott vagy képzelt alakot, formát, árnyalatot stb. Mint annyi mindent, ezt is gyakorlással lehet fejleszteni.

Természetesen ha ezt külön nem gyakorlod, idővel akkor is meglesz az összhang, de hát miért ne próbálnád meg tudatosan fejleszteni! Például úgy, hogy amikor rajzolhatnékod van, csak fogod a ceruzát, kinézel valamit a környezetedben és lerajzolod. Bármit, ami szimpatikus, a kis radírtól a szobanövényen át a nagy szekrényig, vagy kint a szabadban bármit, teljesen mindegy. Ne radírozz, ne gondolkodj, csak rajzolj. Lehet vázlatosan, lehet aprólékosabban, a lényeg hogy csináld, és ne szöszmötölj vele. Bátran, határozottan, lendületesen .


Csak lazán, felszabadultan. Nem kell senkinek elszámolnod vele, a saját örömödre alkoss!

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás