2009. február 9., hétfő

Szeged - Andy Warhol kiállítás


Andy Warhol, a huszadik századi képzőművészeti irányzat, a pop-art legnépszerűbb képviselőjének alkotásaiból nyílik kiállítás február 7-én a szegedi Reök-palotában - jelentette be Herczeg Tamás, a kulturális intézmény igazgatója szerdán, a csongrádi megyeszékhelyen.
Szegeden a közönség egy olyan anyaggal találkozhat, amely teljességében még soha nem volt látható Magyarországon - mondta az igazgató a május 8-ig látható tárlatról tartott rendhagyó sajtótájékoztatón, melyen két színész olyan konzerveket osztogatott, amelyek az Andy Warhol által világszerte is ismertté tett Campbell-féle leveskonzerveket mintázták, címkéjükön a kiállításra invitáló felirattal.
A popkultúra legendás alakjának szelleme nemcsak a Reök-palota kiállítótermeiben fog megjelenni, hanem a Tisza-parti város utcáin is reakcióra, gondolkodásra és cselekedetre készteti majd a járókelőket - árult el részleteket a kiállítást kísérő "warholizáló" kampányról a szervező.
Mint azt Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora felidézte, Andy Warhol alakját rengeteg legenda övezi. Például nem tisztázott pontosan születésének ideje sem, valószínűsíthetően augusztus 6-án látta meg a napvilágot, azt azonban nem tudni, hogy 1928-ban, 1929-ben vagy éppen 1931-ben. Így az is elképzelhető, hogy a szegedi tárlat jubileumi kiállítás lesz.
A Reök-palotában a legenda mögött a műveket szeretnék megmutatni. Szegeden Andy Warhol ismert alkotásaival találkozhat majd a közönség, zömében olyanokkal, melyek maguk is "ikonizálódtak": bemutatják a világhírű Marilyn Monroe-sorozatot, a Diana Ross- és Mao Ce Tung-portrékat, valamint az indiánokról készült műveket - közölte a szakember.

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás