2010. szeptember 2., csütörtök

Friss 2010- Kiiállítás a KOgart házban


Ezen a kiállításon többek között régi tanítványunk - még a Moholys időkből - Basa Anikó Plasztikái is láthatóak:)


FRISS 2010 - Hétköznapok valósága  




 A közhiedelem mellett jeles kultúrtörténeti források is úgy tartják, hogy az emberi létfolyamatokban (szemléletváltás, megújulás) a hetedik év vízválasztó. Nincs ez másképp a KOGART-ban immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő FRISS kiállítás esetében sem. Úgyhogy elérkezett annak az ideje, hogy a hagyományokkal rendelkező bemutató újradefiniálja saját szerepét, helyét és jövőbeni céljait. 
Örömmel látjuk, hogy az elmúlt években kitüntetett figyelmet kaptak a művészeti diplomázók; a Magyar Képzőművészeti Egyetem diploma és Best of Diploma kiállításai, a különböző magánalapítású ösztöndíjrendszerek mind a fiatal képzőművészek pályakezdését kívánják segíteni. Azon túl, hogy a FRISS kiállítás ugyanezt a célt fogalmazza meg, egy szélesebb szempontrendszerű válogatásra törekszik, hogy ne csak egy diplomakiállítás ismétlése legyen. Éppen ezért a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idén végzett hallgatóin túl már ez évtől hangsúlyosan szerepelnek tanulmányaikat korábban befejező, vagy más felsőoktatási intézményből érkezett, döntően 30 év alatti művészek. 
A FRISS meghatározó platformja kíván lenni a legfiatalabb művészgeneráció ígéretes alkotóinak. Úgy gondoljuk, itt a helyük mindazoknak a kísérletező kedvű művészeknek, akik egyéni hangvétellel, ötletesen, humorral és/vagy mély gondolatisággal dolgoznak fel egy-egy témát. 
A FRISS 2010 válogatásában szereplő alkotók munkái merészek és provokatívak, műfaji szempontból sokszínűek, a klasszikus hordozókon kívül hangsúlyosan jelenik meg az installáció, videó és a konceptuális művészet. A kiállított művek alapvetően az utca és a természet két fő tematikai csapása mentén határozhatóak meg, amelyek kapcsolódási pontja a mai, újraszerveződő közösségi létforma valós és virtuális terei.  
A FRISS kiállítóinak gondolatait a hétköznapok valósága uralja, minden olyan, ami közeli, átélhető, megélt és személyes. Nem restek adott esetben kritikusak, szatirikusak lenni, ugyanakkor az önirónia hiányzik eszköztárukból, amely jelenség szorosan összefügghet a mai társadalmak magába forduló tendenciáinak felerősödésével. Ezek a mindennapi létezésre fókuszáló, úgynevezett mikronarratívák – egyszerű, „banális” történetek – a szűkebb hazai művészeten túl a nemzetközi színtereken is előtérbe kerültek az elmúlt években. Mindez nem véletlen, talán azért, mert a kortárs képzőművész is ember.  
 Mészáros Zsolt & Szabó Noémi frisskurátorok


Kiállító művészek:
Basa Anikó, Dobány Mátyás, Hámori Anett, Heim Péter, Holló Manuella, Kalmár Dorottya, Keller Diána, Kim Corbisier, Gruppo Tökmag (K. Budha Tamás, Tábori András), Köllő Zsuzsanna, Kupeczik Ágnes, Menyhárt menyus Tamás, Rizmayer Péter, Süveges Rita, Szabó Attila, Szabó Klára Petra, Szalay Péter, Szádeczky-Kardoss Glória, Szenteleki Dóra, Szólláth Gábor, Tanka Péter, Tompai Ildikó, Tóth Angelika


A KOGART Ház H-1062 Budapest, Andrássy út 112.,
Telefon:+36 1 354 3820,Fax:+36 1 354 3838,

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás