2011. január 27., csütörtök

Pigment színnevek

Pigment- és festéknevek
 
Pigmentek színmintái »
 
A színnevek között nagy és önálló csoportot alkotnak a különféle mesterségek által használt szavak. Számos (mûvészeti, tudományos, ipari) szakterület évezredek, évszázadok alatt alakította ki saját, hagyományos színszókincsét, és bár nem köznyelvi szavak, mégis néha találkozhatunk velük. A legtöbb nemzetközi színnevet itt találjuk, hiszen a név a mûvészeti tevékenységhez, az ipari technológiához kapcsolódva terjed el a világban. A pigment- és festéknevek a szövegkörnyezettôl függôen jelenthetik a festékanyagot vagy annak színét, igy a festéknevek (rendszerint) egyben színnevek is.

Ebben a fejezetben a festészet, a textil- (kelme) -festés, a kerámia és a színes nyomtatás színneveirôl lesz szó. E mesterségek szín- és festékhasználatáról könyvtárnyi irodalom létezik - itt csak a színnévi összefüggéseket próbálom áttekinteni.

festészet textil kerámia nyomtatás

Elôször röviden a legfontosabb alapfogalmakról:

- pigment: a festéknek színt adó, szilárd, oldhatalan alkotórész. Magában nem használják, kell hozzá kötôanyag, ettôl függ a festék fajtája: enyv, olaj, akril, pasztell, tempera, stb. A pigment lehet természetes, vagy mesterséges eredetû, kémiai szempontból pedig szerves, vagy szervetlen.

pigmentek

- Festék:
(angol: paint, olasz: colore, német: Farbe, francia: peinture)
Tágabb, köznapi értelemben mindenféle anyag, ami egy tárgy színét megváltoztatja (fedôfesték, máz, zománc, lakk). Szûkebb értelemben: a felületre felvitt, az alapot (szinte) teljesen elfedô, vékony, pigmentált réteg. Ha nem tökéletesen fedi az alapot, (pl. akvarell, olajfestmény), akkor lazúros festésnek nevezik.

festék
festékes tubus fedôfesték

- Színezék (festôpác, csáva):
(angol: dye, olasz: tintura, német: Farbstoffe, francia: teinture)
Színes oldat, melybe a színezendô anyagot mártják, áztatják, fôzik. Jellemzôen a textilfestés kelléke: az anyagot (vászon, selyem, fonal) nem fedi el a színezék, hanem beleivódik az anyag rostjaiba. A szép, telt szín függ a nyers textilanyag fehérségétôl, továbbá az áztatás, fôzés idôtartamától - (meddig marad a csávában!), - a festôoldat sûrûségétôl, az elô- és utókezelés módjától, vegyi összetételétôl.
A fafelületet is lehet páccal színezni, ekkor a színezék beivódik a fa anyagába, de a jellegzetes faerezet látható marad, ez is egyfajta lazúros festés.

A folyékony állapotú színezékbôl különféle eljárásokkal (lakkosítás, kicsapatás, ülepítés, porítás) szilárd pigment is nyerhetô.

színezék
fonalfestés páccal festett fa
 

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás