2010. január 11., hétfő

Hírek :)

Light by Night - pályázat ipar- és képzőművészeknek PDF Nyomtatás Email

Light by Night címmel hirdeti meg pályázatát idén a Cékl'art csoport fiatal ipar- és képzőművészeknek.

Kontra Ágnes "tér-képei" a Symbol Art Galériában PDF Nyomtatás Email
2010.01.10.
Kontra Ágnes fiatal festőművésznek A tér címmel nyílik kiállítása kedden Budapesten, a Symbol Art Galériában.
Kontra Ágnes az MTI-nek elmondta, hogy 15-20 olaj-vászon képét - amelyen a tér mint gondolati fogalom jelenik meg - láthatja a közönség. Valójában nem reális, valóságos tereket jelenít meg, hanem inkább a gondolatokat, a belső figyelmet, a megérzéseket vetíti vászonra.

"Fény és színrétegekből építkezem és a legkézenfekvőbb a tájból kiindulva dolgozni" - tette hozzá. Alapélménye például a Tátra vagy a tenger, de ezeknek a tájaknak más jelentésrétegei is érdeklik.

Rétegfestést alkalmaz, szín- vagy fényhártyákat rak fel egymásra, és ennek ritmusa, dinamikája van - magyarázza. Látássérült emberekkel mozgásterápiát végez, mert mint festő a látásból él, ez ad neki impulzusokat és kíváncsi volt arra, hogy akik rosszul látnak, mégis hogyan látnak, hogyan érzékelik a külső teret.

Sokat tanult ezektől az emberektől, például azt, hogyan tudnak tájékozódni a térben, s rájött, hogy belső "iránytűjük" van, pontosan meg tudják fogalmazni az érzékelhető, de nem látott teret, és ez a látóknak meglepő. A művésznő arra törekszik, hogy ezt a belső eligazító képességét finomítsa, pontosítsa belső koncentrációval.

Kontra Ágnes 33 éves, a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett Szabados Árpád, majd Gaál József tanítványaként. Egy évet töltött ösztöndíjasként Münchenben az ottani Művészeti Akadémián, majd itthon művészettörténet és művészeti rajztanári diplomát is szerzett.

A tér című kiállítása a Symbol Art Galériában január 24-ig tart nyitva.

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás