2010. január 11., hétfő

Új !Csontváry album

Új Csontváry-album: képei színesben, élete feketén-fehéren PDF Nyomtatás Email
2009.12.10.
Csontváry Kosztka Tivadar életét számos legenda övezi, ezeket alapos kritika alá vette egy most megjelent színes album; Molnos Péter művészettörténész munkája a festő egy eddig ismeretlen művét is bemutatja.




"Sokan készpénznek tekintették, amit Csontváry utolsó éveiben, 1910 után önmagáról papírra vetett, ezt tükrözték az életéről korábban megjelent kötetek. Valószínűleg csak legenda, és része a zseniális festőművész önmítoszteremtésének az is, hogy égi jelre kezdett el festeni. A legendákról le kell hántani, aminek nincs köze életművéhez" - fogalmazott Molnos Péter a Csontváry - Legendák fogságában című album csütörtöki budapesti bemutatóján.
A szerző kitért arra, hogy lehetősége volt korábban nem ismert források, elsősorban a Gegesi Kis Pál hagyatékából való kéziratgyűjtemény áttanulmányozására. Mint mondta, kérdéses, hogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban, a Római híd Mosztárban, a Baalbek festője valóban részt vett-e az általa leírt egzotikus utazásokon Egyiptomban, Palesztinában, Libanonban, Szíriában, illetve képei valóban a helyszínen készültek, avagy később a műteremben.
A Népszabadság Könyvek sorozatban, a Kieselbach Galéria támogatásával megjelent 216 oldalas album Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) valamennyi fellelhető - jelenleg 76 ilyen van - festményéről színes fényképet tartalmaz. Ezeken kívül további 26-27 olyan alkotását tartják nyilván, amelyekről biztosan tudják, hogy léteztek, de az elmúlt 80 év során elkallódtak; jelentős részük 1945 után szovjet hadizsákmányként került ki az országból.
Kieselbach Tamás galériatulajdonos, művészettörténész hangsúlyozta: Csontváry munkásságának méltó bemutatására egy új múzeumot kell emelni, mégpedig Budapesten és tervszerű munkával kell őt megismertetni a világban. Utalt arra: a pécsi Csontváry Múzeum nem elég nagy a teljes életmű bemutatásához, ráadásul egykor a festőművész maga is a fővárosba tervezte az életművét bemutató tárlatot. Csontváry néhány jelentős, nagy méretű képe nem is Pécsett, hanem a Magyar Nemzeti Galériában látható - tette hozzá.
"A magyar festészet megmerevedett, mindenki különböző érdekekre figyel. Ha nincs múlt, elismert korábbi teljesítmény, kiinduló pont, akkor erő sincs a kortárs művészeknek az alkotásra. Csontváry olyan világszínvonal, ami realitás, hiszen a munkásságát ismerő művészettörténészek a világ legnagyobbjai közé teszik" - szögezte le Kieselbach Tamás. Az MTI arra vonatkozó kérdésére, hogy a Csontváry-múzeum megvalósításában partner lehet-e a kulturális tárca, a galériatulajdonos úgy fogalmazott, "vannak dolgok, amiket meg kell hallani".
A könyv bemutatója alkalmából a Kieselbach Galériában Csontváry négy képét is kiállították. Közülük kettő - az 1894 körül készült Pirosruhás gyermek és az 1904 körül keletkezett Kairói pályaudvar - az album kétféle címlapján szerepel, az 1901 körülre tehető Olasz halász néhány évvel ezelőtt bukkant fel egy magángyűjteményben és színes fotón soha nem látta még a közönség. A negyedik, az Önarckép (nem azonos az 1896-ra tehető "klasszikus" Csontváry-önarcképpel) sorsa pedig egészen különleges: a kötet szerzője, Molnos Péter a Magyar Nemzeti Galéria raktárában fedezte fel a hamisnak nyilvánított képek között. Az 1893 körül keletkezett művet 1933-ban vásárolta a Szépművészeti Múzeum, és miután 1948-ban hamisnak nyilvánították, a közelmúltig nem vizsgálták meg.
A magyar festészet egyik legeredetibb alakja - aki gyógyszerészként csak 41 évesen kezdett festészeti tanulmányokba - életművének fennmaradása a véletlennek köszönhető. A szegényen és elfeledve elhunyt, korábban nem egyszer őrültnek tartott Csontváry képeire Gerlóczy Gedeon építészmérnök egy tetőtéri műteremben lelt rá összetekerve; a zsákvászon-értékben számba vett vásznakat ő vásárolta meg.
A Csontváry - Legendák fogságában című album a Népszabadság Zrt. és a Kieselbach Galéria együttműködésének negyedik kötete. Az előző három Aba-Novák Vilmos, Gróf Batthyány Gyula és Derkovits Gyula életét és műveit mutatta be.
A könyv megvásárolható a Libri hálózatában, illetve online, az alábbi link segítségével:





www.libri.hu/konyv/csontvary-4.html







Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás