2008. november 6., csütörtök

Barcsay kiállítás



Barcsai Jenő emlékkiállítása megtekinthető 2008. december 6-ig




Haas Galéria a Merítés a KUT-ból című kiállítás-sorozat XII. állomásaként az idén húsz éve elhunyt Barcsay Jenőről emlékezik meg 2008. október 17-től december 6-ig, a Falk Miksa utca 13. alatt található kiállítótermében.

Barcsay Jenő (1900 – 1988) festői formanyelvét a kezdetektől expresszív kifejezőerő és a monumentalitás iránti fogékonyság jellemzi. A húszas évek végétől rendszeresen Szentendrén dolgozó Barcsay jellegzetes, rálátásos tájképein, majd szentendrei városképein egyaránt a térmélység síkba transzponálásával kísérletezik.A harmincas években nemcsak a szentendrei művésztelep, de a KUT kiállításainak is markáns, meghatározó képviselőjévé teszi. 1945 után a Magyar Képzőművészeti Főiskola anatómia és szemléleti látszattan tanáraként nemzedékek sorát tanította a látás művészetére. Az ötvenes évekbeli figurális kompozícióin a trecento hatása érvényesül, a hatvanas – hetvenes években készült alkotásait lírai absztraktnak nevezhető geometrikus formanyelv, végül az elsősorban a fekete-fehér kontrasztjára építő, redukált színvilág jellemzi. A közületi- és magángyűjtemények gazdag kollekcióiból válogató tárlat, az eddig kevésbé ismert alkotói periódusok bemutatása révén átfogó keresztmetszetet adva, új megvilágításba helyezi az életművet. A Haas Galéria kiállításán a művész teljes életművéből „merít”, de legnagyobb számban az 1920-as, 30-as és a 40-es években készített műveket mutatja be, reprezentatív főművek szerepeltetésével, a Magyar Nemzeti Galéria, a győri Városi Képtár Radnai Gyűjteménye, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, valamint magángyűjtemények anyagából válogatva. Az alkalomra színes katalógus is megjelenik, Verba Andrea tanulmányával.

A Barcsay Jenő emlékkiállításhoz kapcsolódóan a Haas Galéria KUT-Klub programot szervez december 7-én, a 10. Műgyűjtők Éjszakája alkalmából, melynek célja, hogy művészettörténészek, kortársak, gyűjtők közreműködésével a Képzőművészek Új Társasága ismert és kevésbé ismert tagjainak portréját megrajzolják. Meghívott vendégeik, akik tárlatvezetést tartanak: Kopócsy Anna, Verba Andrea és Zsákovics Ferenc művészettörténészek, Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás festőművészek.

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás