2008. november 6., csütörtök

Foto hónap- kiállítás a VAM Design centerben


Fotóhónap 2008 - kiállítások országszerte




Budapest, 2008. november 5., szerda (MTI) - Hat kiállítás egyidejű megnyitójával elindult szerdán a Fotóhónap 2008; az országszerte több mint ötven tárlatot kínáló rendezvény központi helyszínén, a budapesti VAM Design Centerben látható kiállításokon több mint hatszáz kép várja a látogatókat.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett fesztiválon a VAM Design Centerben négy kortárs fotográfiai tárlaton fiatal magyar, lengyel, cseh és szlovák alkotók, a Senior Alkotócsoport Örökifjak című kiállításán pedig az idősebb fotós nemzedék tagjai mutatkoznak be.

Az archív felvételeket felvonultató, Kinyílt fiókok című tárlaton az MTI Fotóarchívumának soha be nem mutatott képeiből láthat válogatást a közönség.
A visegrádi országok kortárs törekvéseit bemutató kiállítások kapcsán Szamódy Zsolt fesztiváligazgató, a szövetség elnöke hangsúlyozta: a Fotóhónap idén először a központi kiállítások sorában külföldi alkotók munkáit is bemutatja, ezzel szeretne a hasonló témájú európai fesztiválokhoz csatlakozni.
Nagy lehetőség, hogy a hat tárlatot együtt, a VAM Design Center egy teljes szintjén mutathatjuk be - hívta fel a figyelmet Szamódy Zsolt.

Az igazgató kiemelte: a központi kiállítások mellett országszerte ötvenkét kiállítás várja a látogatókat.

A Kinyílt fiókok című tárlat méltatása után Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke bejelentette: 2009 és 2011 között az NKA évi 15 millió forinttal támogatja az MTI Fotóarchívumában található képanyag digitalizálását. Harsányi László célként jelölte meg "ennek a pótolhatatlan anyagnak" a napvilágra kerülését, és reményét fejezte ki, hogy az MTI jövőre újabb tárlaton mutatja be a frissen digitalizált felvételeket.
Mint Vince Mátyás, az MTI elnöke elmondta, a távirati iroda archívumában 13 millió negatív és 5 millió nézőkép található, köztük neves fotóművészek munkái. Ennek a hatalmas mennyiségű felvételnek a feldolgozásán az MTI folyamatosan munkálkodik, miközben a feltárt anyag bemutatása évek óta folyik - tette hozzá.
Az archív felvételek feldolgozása során kerültek elő azok a fotók is, amelyeket a Kinyílt fiókok című tárlaton láthat a közönség. Vince Mátyás megjegyezte: szomorú történelmi időszakban, többségükben 1950 és 56 között készült fotókról van szó, olyan nagy alkotók munkáiról, mint Reismann Marian, Langer Klára, Járai Rudolf, Vadas Ernő vagy Kálmán Kata, akik itthon maradtak, a világhírnév ezért nem adatott meg nekik.
Vince Mátyás megjegyezte: az MTI egyéb formákban is a nagyközönség elé tárja archív anyagát. Példaként elmondta, hogy decemberre várható a távirati iroda Kor-képek című sorozatának újabb kötete, amely az 1957 és 1967 közötti évtized felvételeiből válogat.
Vincze Miklós, a VAM Design Center igazgatója megnyitó beszédében úgy vélte: Budapest, mint a közép-európai régió fizikai központja kulturális elosztóhelyként is funkcionálhatna, ehhez jó kiindulópontot jelentenek a szerdán megnyílt fotókiállítások.
A visegrádi régió - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - összefogásának a fontosságát hangsúlyozta Forrai Kristóf is. A Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója úgy vélte, a Fotóhónaphoz hasonló közös kulturális projektek a médiában gyakrabban megjelenő negatív események helyett az együttműködésre nyújtanak pozitív példát.
Horst Kloever, a fiatal művészek munkáit bemutató központi kiállítások kurátora elmondta, bár a mai Közép-Európa fiatal művészei már egy közös, szabad művészeti tér részét képezik, a nemzeti sajátosságok sem tűntek el a fotóművészetből. Míg a szomszéd országok alkotói egyfajta eszközt látnak a fotográfiában művészi koncepciójuk megvalósításához, a magyarok magában a fotográfiában látnak művészetet, így alkotóikat a szó szoros értelmében is fotográfusnak lehet nevezni - vélte a német kurátor.
Závada Pál író a kiállítás térbeli kiterjedésén kívül annak időbeli távlataira hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott, az MTI kiállításának ötvenes években készült felvételeit nézegetve az ember óhatatlanul is gondol azokra a régi fotográfusokra, akiket elhurcoltak, vagy megöltek.
Az író kiemelte Pavel Maria Smejkal STARS című fotósorozatát is, melyben az alkotó híres művészek, tudósok - például Elvis Presley vagy Keanu Reeves - portréit montírozta a náci koncentrációs táborban készült felvételekre.

Nincsenek megjegyzések:

Karinthy Szalon Kiállítás